Tweewielerservice Dinther

“Ben je pas net 21 en dan koop je samen een winkelpand. Dat was wel wat! Maar we hebben heel veel hulp gehad van onze familie.”

EEN VERZAMELING VAN VERHALEN

Het valt meteen op als je het winkelpand van Peter en Rita binnenloopt: tussen de fietsen die klaarstaan om verkocht te worden, prijken hier en daar authentieke, antieke en oude (brom)fietsen. Je merkt meteen dat je te maken hebt met een fietsliefhebber. Peter: “En dan heb je mijn verzameling boven nog niet gezien! Joh, je moest eens weten. Mijn hele leven draait om fietsen, het heeft me altijd al aangetrokken. Het begon toen ik een klein jongetje van een jaar of 5 was. Toen sleutelde ik al wat heen. Toen ik ouder werd, sleutelde ik het liefst aan bromfietsen. Altijd als ik thuis kwam, moest ik dan eerst andere kleren aantrekken van mijn moeder. Verschrikkelijk vond ik dat. Maar goed, het was dus eigenlijk vanzelfsprekend en altijd al duidelijk dat ik fietsenmaker zou worden!”

VAN PLAATSELIJKE WINKEL IN DEN DUNGEN NAAR EEN VAN DE EERSTE ONDERNEMERS OP ‘T RETSEL

Toen Peter 21 was en al enkele jaren als fietsenmaker werkte in en om Den Dungen, werd hij getipt over een winkelpand dat in zijn dorp al even te koop stond. Samen met Rita ging hij deze uitdaging aan. Rita: “Ben je pas net 21 en dan koop je samen een winkelpand. Dat was wel wat! Maar we hebben heel veel hulp gehad van onze familie.” Peter: “Het pand was verlopen en al ons geld zat in deze investering. We hadden zelfs geen geld meer over om fietsen in te kopen. Dus begonnen we met de verkoop van onderdelen. We zijn daarbij goed geholpen door een bevriende fietsenmaker en zijn leverancier. Iedere dag kwam deze grossier bij ons aan om te kijken wat we in onze winkel nodig hadden. Zo hadden we een breed assortiment, met maar een beperkte voorraad. Dat werkte toen voor ons perfect. We hadden afgesproken dat wij alle bij-bestellingen moesten betalen. De winkel liep zo goed dat ik binnen drie weken alles alweer terugbetaald had en we onszelf konden financieren.”

Peter en Rita hebben van 1980 tot 1990 hun fietsenwinkel in Den Dungen gehad. Het liep als een tierelier en het was er zelfs iedere avond zo druk dat het op een gegeven moment te veel werd. Rita: “De winkel groeide boven ons hoofd. Toen zei Peter plots: ‘We gaan het verkopen’. Ik ben vandaag de dag nog blij dat hij dat zei. We namen onszelf in bescherming.” En alsof het zo moest zijn fietsten Peter en Rita door Heeswijk-Dinther, zagen een huis dat hen aansprak en besloten de sprong te wagen. Rita: “Een paar jaar later kwam ’t Retsel op. We besloten daar een huis te bouwen en opnieuw een fietsenwinkel te beginnen. We waren, naast Heesakkers Beton, de eerste ondernemers op ’t Retsel. Dat is een goede keus geweest, we zitten hier nog steeds

EEN WINKELPAND VOL VERHALEN

Dat Peter en Rita goed zitten op ’t Retsel, dat is te zien. Ze zijn hun pand weer een stukje aan het uitbreiden en ze hebben in ieder hoekje ruimte gecreëerd om hun assortiment te stallen. Van elektrische fietsen tot mountainbikes, racefietsen, kinderfietsen en verhuurfietsen. De oplettende kijker spot hier en daar dus een oude (brom)fiets. Als fanatieke verzamelaar bewaart Peter namelijk van alles wat met historische fietsen te maken heeft. Peter: “Ik heb boven de winkel een zolder vol met oude onderdelen en fietsen. Over alles wat er staat weet ik wel wat te vertellen. Ik onthoud ook goed waar ik alles op de kop tik. Regelmatig struin ik samen met Rita beurzen af in het weekend of zoek ik zelf de handel op. Al dat oud spul, mooi is dat! Zelfs in mijn vrije tijd laten fietsen me niet los! De verhalen onthoud ik graag en blijven me bij. Niet alleen de verhalen bij mijn verzameling, ook de verhalen van mensen die bij mij in de winkel een fiets kopen. Dat vind ik het mooist aan wat ik doe: een verhaal verbinden aan een fiets.”

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens binnenlopen bij Peter en Rita, De Morgenstond 27. Zij ontvangen je met open armen in hun winkel en met een beetje geluk weet Peter over jouw fiets ook een bijzonder verhaal te vertellen.

Tweewielerservice Dinther
De Morgenstond 27
5473 HE HEESWIJK-DINTHER