Kolat wonen

“We kregen toen RTL4 Nieuws op bezoek, die graag meer wilden weten van dit concept.”

Het idee voor het KoopLater-woonprogramma komt uit de koker van Edwin. Hij heeft een achtergrond in de financiële wereld en is makelaar geweest. Edwin: “Regelmatig ging een koop niet door omdat de koper de financiering op dat moment niet rond kreeg maar wel een aantoonbaar toekomstig perspectief had. Banken en financiers verstrekken geen hypotheken op basis van toekomstige situaties en dat bracht me op het idee van het KoopLater-woonprogramma. Hiermee brengen we de timing van hypothecaire rijpheid en het moment van koop naar elkaar toe.” Dat werkt zo: KoLat Wonen ontwikkelt zelf het vastgoed. Als het huis klaar is, maar de koper kan nog (steeds) geen hypotheek krijgen, dan betaalt hij een vergoeding aan KoLat tot het moment dat de notariële overdracht kan plaatsvinden. Die vergoeding is gelijk aan marktconforme huur, waarvan een deel wordt aangemerkt als koopstimuleringsbonus. Op het moment dat de koper daadwerkelijk eigenaar wordt van het huis, wordt de opgebouwde koopstimuleringsbonus in mindering gebracht op de koopsom. Een aflossing met terugwerkende kracht.

BEHOEFTE

KoLat Wonen is uniek in de markt. De drie hebben hiermee een totaal nieuwe sector ontwikkeld. En dat bleef de landelijke media niet onopgemerkt bij de start van het bedrijf. Edwin: “We kregen toen RTL4 Nieuws op bezoek, die graag meer wilden weten van dit concept. De volgende dag was onze e-mail ontploft: we kregen duizenden mailtjes van mensen uit het hele land. Van Groningen tot aan Maastricht. Het bevestigde wat we eigenlijk al wisten: er is écht behoefte aan KoopLater-woonprogramma.”

De groep die nu tussen wal en schip valt bestaat in Nederland uit zo’n 500.000 mensen. En dat aantal groeit alleen maar, zegt Wilson: “Het is een brede problematiek. Denk bijvoorbeeld aan net afgestudeerden. Zij hebben te maken met het nieuwe leenstelsel. En veel van hen starten op de woningmarkt met een studieschuld. Hierdoor kunnen ze aanzienlijk minder hypotheek krijgen, terwijl ze een sterk inkomensgroeiperspectief hebben. KoLat Wonen heeft met dit concept een nieuwe sector ontwikkeld. De drie zouden dan ook graag zien dat dit begrip snel in de Dikke van Dale belandt. Peter: “KoLat-en moet net als huren en kopen een werkwoord worden.”

ALLES IN EIGEN HAND

KoLat Wonen bestaat nu een aantal jaren. In Zeeland (nabij Uden) zijn de eerste zestig huizen gebouwd. Van een aantal andere projecten is de verkoop gestart, of zijn in voorbereiding, zoals in Reek, Oirlo (gemeente Venray) en naar verwachting na de zomer 2021 ook in Heeswijk-Dinther. Het bedrijf timmert (vrij letterlijk) dus flink aan de weg. Als de behoefte zó groot is, waarom is niemand eerder in dat gat gesprongen? Edwin: “Het is best complex om alle processen met elkaar te synchroniseren. Je moet kennis hebben van ontwikkel- en bouwproces, de woning- en financieringsmarkt. Samen, ook met ons beschikbare kennisteam en partners, beheersen we die disciplines.” Hoewel er met het bedrijf gewoon geld verdient moet worden, is hun intrinsieke motivatie anders, vertelt Edwin: “We willen ook iets op sociaal-maatschappelijk vlak betekenen. Een bijdrage leveren om dat probleem op te lossen. We willen over tien jaar terugkijken op iets moois. Dat doet ons wel wat.”

KoLat Wonen
Torenstraat 2
5473 EL HEESWIJK-DINTHER